Trocha statistiky: Bereme léky pravidelně?

23.08.2014 14:51

"Přibližně polovina z lidí, kteří mají předepsané pravidelné užívání léků, připouští, že je někdy zapomenou užít." Vyplynulo z online průzkumu agenturxy GfK zaměřeného na pravidelné užívání léků, který se realizoval koncem roku 2013 na vzorku 800 respondentů v České republice a 500 respondentů na Slovensku.

Více než polovina Čechů a polovina Slováků užívá pravidelně nějaké léky. Mezi nejčastější zdravotní problémy, na které se oba národy léčí, patří kardiovaskulární onemocnění a problémy s pohybovým aparátem. Zjištění vyplynula z online průzkumu zaměřeného na pravidelné užívání léků, který se realizoval koncem minulého roku na vzorku 800 respondentů v České republice 500 respondentů na Slovensku.

Prakticky každý dospělý člověk již měl zkušenost s nemocí, která se nedala zvládnout pouze domácí léčbou a musel tak navštívit svého lékaře, aby mu předepsal vhodný lék. Podle výsledků průzkumu společnosti GfK zhruba každý druhý Čech a Slovák užívá pravidelně nějaké léky. Spotřeba léků postupně roste i s věkem a nad 50 let je pravidelně berou léky téměř tři ze čtyř Čechů a Slováků.

Na které nemoci nejčastěji užíváme léky?
„Mezi nejčastější zdravotní problémy, kvůli kterým Češi pravidelně užívají léky, patří kardiovaskulární onemocnění spojené zejména s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. S odstupem pak následují poruchy pohybového aparátu," upřesňuje David Lukeš, Client Consultant pro Health Care ze společnosti GfK.

Zapomínáme někdy užít léky?
„S nemocemi je spojeno i pravidelné užívání léků a při množství každodenních povinností se může stát, že zapomeneme užít svou denní dávku léků. Dva z pěti Čechů a téměř polovina Slováků, kteří mají pravidelně užívat léky, se v průzkumu přiznali, že někdy zapomenou užít své medikamenty. Třetina slovenských a pětina českých respondentů již někdy užívání léků omezila nebo zcela ukončila, aniž o tom informovala svého lékaře, protože se po nich cítili hůře. Zároveň třetina Slováků a pětina Čechů také někdy přestane užívat léky, když má pocit, že mají své onemocnění pod kontrolou," uzavírá David Lukeš.

Text je převzat ze stránek agentury GfK: https://www.gfk.com/cz/news-and-events/news/stranky/priblizne-polovina-z-lidi-kteri-maji-predepsane.aspx