Jak bylo v Senátu?

06.10.2015 16:55

Dotaz: Jak bylo v Senátu?

Moje odpověď: To nelze říci jedním slovem. Pocity jsou rozporuplné...

Pro ty, kteří nesledují kontinuálně, šlo o 16. veřejné slyšení v Senátu na téma "Ochrana proti šikaně"  (na pracovišti), které se konalo dne 29. září 2015 od 9:45 přímo v Senátu Parlamentu ČR.

V tomto prostředí jsem byla již podruhé (poprvé v prosinci 2009 na konferenci o diskriminaci), a přijít tam ze školního prostředí je zajímavá změna ;-). A to nemluvím o kávě za 9 Kč (slovy: "devět", není to překlep) a senátní jídelně, kam nás pan senátor pozval...

Nabídku jsem obdržela od pana senátora Libora Michálka, jenž návrh na toto veřejné slyšení podal. Zde si můžete prohlédnout PROGRAM jednání, jednotlivé vystupující a další pozvané. Byla to pro mě velká čest, že si z tolika psychologů v ČR vybrali i mne. Některým se nelíbilo, kdo mě pozval, ale až tak mě politika nezajímá. Jde o správnou věc. Šikana na pracovišti (bossing, mobbing, apod.) je chováním, které by mělo být zákonem postihováno, a to byl ten hlavní důvod, proč se takové slyšení konalo.

Můj příspěvek jsem zaměřila na důsledky, které šikana na pracovišti způsobuje. Je velkým mýtem se domnívat, že jsou spojené pouze s obětí... Dopady mají nejen na její okolí - rodinu, ale také kolegy a posléze může zachvátit celé pracoviště - ovlivňuje pracovní klima, firemní kulturu, výkonnost pracovníků, klesá produktivita, dochází k fluktuaci, absencím, apod.), což má samozřejmě velké důsledky pro celou firmu/podnik/školu/zařízení/úřad. Finanční dopady ale zasahují celou společnost (stát), protože náklady na zdravotní péči, invaliditu, předčasné důchody a podobně jsou v řádech desítek milionů (více o šikaně v článcích)... Snad nejsem příliš smělá, když řeknu, že se mi vystoupení povedlo (i z hlediska času: kdo mě zná, ví - příspěvek byl max. na 10-12 minut).

Celkově to byla skvělá zkušenost i příležitost potkat se s mnoha odborníky - kolegy, právníky, lidi z médií, kanceláře ombudsmanky, apod.

Potud pocity příjemné, pozitivní, uspokojení, apod. Ale radost mi vůbec neudělala účast. Ti, kterých se to vlastně nejvíce týkalo - páni senátoři, tam (až na výjimky) chyběli. Moc ráda bych věděla proč. Bohužel mě to až tak nepřekvapilo, stačí se podívat, kolik členů jedné či druhé komory je přítomno při jednáních, hlasováních, apod. A tohle se jich netýká, ne? Samozřejmě, je přeci nikdo nešikanuje...